usb c

Tudnivalók az USB-C csatlakozóval kapcsolatban

Bár a Type-C USB kábel, vagy ahogy a köznyelvben ismerjük, az USB-C csatlakozó, nem újkeletű dolog, ennek ellenére sokan egyáltalán nincsenek tisztában a benne rejlő potenciállal. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben alaposabban is megismerkedünk vele.

Vágjunk is bele!

Az USB (Universal Serial Bus) 1996-ban debütált, mint a perifériák PC-khez való csatlakoztatására szolgáló univerzális szabvány, azóta pedig a fogyasztói elektronikában nagyjából szinte mindenhol alkalmazásra került.

Bár az évek során számos formátuma létezett, például a jellegzetes téglalap formájú USB-A, a legmeghatározóbb jelenleg egyértelműen a C típusú USB, amely egy nagyon régi, két évtizedesnél is öregebb problémára nyújt gyógyírt. Végre nem kell szenvedni azzal, hogy megtaláljuk a kábel helyes pozícióját, a szimmetrikus kialakításnak köszönhetően ugyanis az USB-C már mindkét irányba csatlakoztatható.

Ráadásul sokkal összetettebb is, mint az elődei, alkalmas lehet akár a VGA, a HDMI és a Displayport kiváltására is. Nem jelent többé tehát problémát, ha például HDMI-s videókártyával rendelkezünk, de a monitorukon csak DisplayPort figyel.

Az pedig már csak hab a tortán vele kapcsolatban, hogy igazán hatékony: a sebessége kétszer gyorsabb átvitelt tesz lehetővé, mint a 3.0 USB esetében.

Mik a lehetőségeink, ha az új okostelefonunk USC-C csatlakozót kapott?

Mivel a gyári kábelt a legtöbb gyártó általában elég rövidre szabja, így mindenképpen érdemes mellé mondjuk a https://smartdiszkont.hu/ webáruházból néhágy alternatívát választani, amelyek sokkal ideálisabbak lehetnek az irodában vagy az autóban történő használathoz.

A szövetkábelt a rugalmassága, a LESU széria USB-C verzióját pedig, amiatt javasoljuk, hogy a bevonatából adódóan kevésbé csomósodik, a tapintása kellemes, és nem mellesleg a sebessége is tökéletes. De talán még ennél is jobb alternatíva lehet a REMAX Type-C prémium lapos kábele, méghozzá az igazán tartós és erős kivitelének köszönhetően.

Abban az esetben pedig, ha például egy olyan speciális helyzetben vagyunk, hogy a Macbook Pro-nk és az iPhone-unk is C csatlakozású, akkor Type C & Lightning kábelek között érdemes keresgélnünk. A segítségükkel ugyanis tölthetjük és szinkronizálhatjuk is a készülékeinket.