csoki

Igazi különlegesség a dubai csoki

A dubaji csokoládé egy különleges édesség, amely az utóbbi időben világszerte nagy népszerűségre tett szert, különösen a közösségi médiában, mint például a TikTokon. Az édesség alapja a tejcsokoládé, amelyet pisztáciakrémmel és kadayif tésztával töltenek meg, így egyszerre kínál krémes és ropogós élményt.

Története és eredete

A dubaji csokoládét 2021-ben alkotta meg Sarah Hamouda, a FIX Dessert Chocolatier alapítója Dubajban. Az ötlet Hamouda második terhessége alatt született, amikor valami egyedi és különleges édességre vágyott.

Az eredeti recept hat különböző ízben készült, és kizárólag az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban és Abu-Dzabiban volt kapható.

Összetevők és elkészítés

A dubaji csoki recept fő összetevői a tejcsokoládé, pisztáciakrém, tahini (szezámpaszta) és a kadayif tészta, amely egy vékony, cérnametélt-szerű tészta, gyakran használt a közel-keleti desszertekben.

A csokoládé külső rétege alatt található a pisztáciakrém és a tahini keveréke, amelyet a pirított kadayif tészta tesz ropogóssá. Ez a kombináció adja az édesség különleges textúráját és ízvilágát.

A dubaji csokoládé 2024-ben vált igazán népszerűvé, amikor a közösségi médiában, különösen a TikTokon, influenszerek kezdték el bemutatni és kóstolni az édességet. A videók gyorsan terjedtek, és világszerte felkeltették az emberek érdeklődését. Európában, különösen a német nyelvterületen, hatalmas kereslet mutatkozott a csokoládé iránt, ami miatt több csokoládégyártó is felvette kínálatába a saját verzióját.

Magyarországon is gyorsan elterjedt a dubaji csokoládé iránti rajongás. Számos cukrászda és kézműves csokoládékészítő kezdte el gyártani a saját változatát, az eredeti receptúra alapján. A nagyobb élelmiszerláncok, mint az Auchan, a Lidl és az Aldi is felvették kínálatukba a dubaji csokoládét, bár a nagy kereslet miatt gyakran korlátozott mennyiségben érhető el.

Variációk és újítások

A dubaji csokoládé népszerűsége számos újítást és variációt eredményezett. Megjelentek például a dubaji csokis bejglik, amelyek a hagyományos magyar karácsonyi süteményt ötvözik a dubaji csokoládé ízvilágával. Egyes cukrászdák és pékségek különleges workshopokat is tartanak, ahol az érdeklődők megtanulhatják az édesség elkészítését.

A dubaji csokoládé népszerűsége jogi kérdéseket is felvetett. Például Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa védjegyoltalmat kért a „Dubai Csoki” kifejezésre Magyarországon, ami vitákat váltott ki a termék elnevezésének használatával kapcsolatban.